Eden

Location | Spitalfields
Client | Global Holdings
Status | Completion Q4 2022

Our new Eden scheme in Spitalfields takes retrofit to another level with the extensive re-use and reconfiguration of an existing facade to reposition the building. The building has been completely transformed internally and externally while retaining around 90% of the existing facade.

 

Situated on the northern edge of Bishop's Square in Spitalfields the existing Eden House was only completed in 2009. 

 

Through extensive dialogue with LB Tower Hamlets and local residents, HBA have added extensions, while changing the external appearance of the building. New lightweight stone cladding is being used to create a more vertical emphasis to the facades to respond to the neighbouring Elder Street Conservation Area and historic plot sizes in the area.

 

The existing horizontal brise-soleil to the south elevation is being removed an replaced with stone fins that add depth to the elevations and also provide the required solar shading.

The existing entrance and reception onto the corner of Bishops Square is given more emphasis and the roofline is manipulated to increase the perception of height on the corner block.


The original 57,000sqft building has been extended and reconfigured by adding a further 8,000sqft of new space though a new rooftop extension and carefully-designed extensions to the lower floors.

The building services have been redesigned to work on a floor-by-floor basis.

Existing roof terraces to the rear of the building are being upgraded and more equally distributed so that all floors have access to outside amenity space directly from the office floors.

Extensive new planting and in-built seating is being introduced to the terraces,  including a 2no. storey green wall to clad the exposed central core.

On the office floors, existing castellated downstand beams and pre-cast planks are being exposed and new servicing and ductwork is being concealed within suspended rafts with battens to provide visual screening and the required acoustic absorption.